Святий лев Катанский

Святий лев Катанский. Справжнє житіє Лева Катанського

Ікона Святителя Льва Катанського – іменна ікона чоловіків на ім’я Лев. День пам’яті встановлений Православною Церквою 20 березня / 5 березня.

Святитель Лев, єпископ Катанский, все своє життя віддав зміцненню і поширенню християнської віри в Візантії. Прославився преподобний Лев своєю добротою і милосердям, християнською любов’ю до жебраків і мандрівникам, готовністю допомогти кожному. Молитовне звернення до святителя Лева Катанського допомагає від впливу темної сили, що виходить від чаклунів та екстрасенсів.

Молитва перед іконою Святителя Льва, єпископа Катанського, допомагає від будь-яких дій, пов’язаних з порушенням душевної рівноваги, з чарами, чаклунством, і інших дій темних сил. Також молитва святителю сприяє зціленню від різних хвороб, про що свідчать історичні джерела, які зберегли опис його житія.

Святитель Лев прославився тим, що виступав за іконошанування, за це був вигнаний з єпископської кафедри візантійським правителем-іконоборцем. Кілька років він поневірявся по горах Неброді, на півночі острова, що охороняється своєю паствою. Добравшись до Рометта, він влаштував собі печеру і трудився там в молитві і пості. Через багато років, після смерті свого переслідувача, він повернувся на свою єпископську кафедру і з більшою ретельністю виступав за шанування ікон.

Життя святителя Лева – приклад істинної віри, коли все відбувається, як сказано: «ополчилися Ангел Господній навколо бояться Його, і позбавить їх» (Пс. 33). Перемога преподобного Льва над волхвом Іліодора – підтвердження того, що послідовні дії в служінні Богу ніколи не залишаються непоміченими і отримують чудову Божественну підтримку як свідчення Господньої любові і захисту відданих і серцево службовців йому. Так що довіртеся молитвам святого Лева, єпископа Катанського, про Вас: якщо Ви втечете до його допомоги, запідозривши, що хтось бажає Вам недоброго і закликає собі на службу сили з іншого, темної сторони, все у Вас утворюється. Він, який знищив чародія в земній свого життя, творить чудеса від своїх чесних мощей, через багато століть після відходу варто нині біля престолу Божого і через іконний образ свій стане опорою і підтримкою кожному, хто прийде до нього з молитовної проханням, що йде від щирого і довіряє серця.

Тропар преподобному Леву, єпископа Катанського, глас 4-й

Правило віри і образ лагідності, стриманості вчителя, явив тебе стаду твоєму, яже речей істина, цього ради стежили єси смиренням висока, убозтвом багата, отче Львові, моли Христа Бога спастися душам нашим.

Кондак, глас 8-й
Тому що як світильника превелика, Церква має, всеблаженний, тобі, більше сонця сияюще, юже твоїми молитвами збережи, блаженний, непереможний, і непохитну від єресі усякої, і нескверний, яко вікопомний.

Релігійне читання: лев Катанский молитва в допомогу нашим читачам.

Часто переконував його святитель Христовий Лев відстати від таких злих справ і, розкаявшись, звернутися до Бога, але не можна було умовити Илиодора, як не можна зробити білим ефіопа і твердий камінь звернути в м’який віск. Нечестивець не тільки не виправився, але задумав і ще більше зло: він простяг свою чари на самого архієрея Божого, бажаючи своїм волхвуванням насміятися над ним. Одного разу в урочистий день одного свята святитель, в присутності всього народу, здійснював з усім своїм причтом в церкві Божественну службу; в храм увійшов і волхв Іліодор, як лицемірний християнин, і почав таємно здійснювати свої ворожбу; через них він досяг того, що одні з народу стали тупотіти в церкві, немов коні, ногами і гарчати, подібно до звірів; інші стали нестримно реготати, а інші стали гніватися; волхв же хвалився, що зробить ще щось, що і сам єпископ з усіма своїми пресвітерами і кліриками, припинивши служіння, буде тут же скакати і танцювати, як ніби під звуки музики і органів.Святитель Божий, зрозумівши помисли Илиодора, став на коліна перед престолом Божим і, старанно помолившись, встав, вийшов з вівтаря і, взявши своїм омофором за шию чарівника, зв’язав його, і, вивівши його потім з церкви на середину міста, звелів народові, щоб негайно ж принесли побільше дров і розвели б сильний вогонь. Коли його наказ було виконано, святий розпитав Илиодора про всіх його чарів і чари, а після того, тримаючи його пов’язаним своїм омофором, увійшов з ним у вогонь і, перебуваючи серед полум’я, тримав його і не залишав свого місця до тих пір, поки безбожний волхв весь не згорів; після цього архієрей Божий Лев, повернувшись до церкви, докінчив Божественну службу. Це преславне чудо всіх привело в жах, бо тримаючи в полум’я волхва, сам святитель, не тільки не буде палити в вогні, але навіть вогонь не торкнувся його святительских шат: роса Духа Святого оточила його в полум’я і захищала від обпалення; слух про це пройшов по всіх кінцях землі; царі, дізнавшись про таке диво, закликали святого з великою честю до себе в Царгород і, припавши до його чесним ногам, благали його помолитися за них. Входячи ж в царську палату, блаженний ніс на своєму одязі жар, а шати його були не спалює. І багато інших чудес створив цей великий угодник Божий: він подавав сліпим прозріння, хворим зцілення, виганяв з людей бісів, поламав своєю молитвою ідольське капище і своїм словом поруйнував ідолів; нарешті в старості він преставився до Господа. В цей самий час одна кровоточива жінка з Сіракузького області3, сенаторського роду, прийшла в місто Катану до святого; довгий час страждала вона недугою кровотечі: вже лікарі відмовилися лікувати її; чуючи, що святий єпископ Лев своєю молитвою подає людям зцілення від хвороб, вона пішла до святого помолитися про неї; в той час, як вона входила в міські ворота, вона почула дзвін за померлого, коли ж вона запитала, хто це помер, їй відповіли, що преставився святий єпископ Лев; виконана глибокої жалості, вона пішла до преставився і, як тільки торкнулася одра його, негайно зупинилося у ній кровотеча, і вона абсолютно зцілилася. Святе тіло єпископа Льва належало в церкві святої мучениці Лукії; яке і зціляв різні недуги на славу Христа Бога нашого.

Тому що як світильника превеликим церква имать всеблаженний, тобі більше сонця сияюще, юже твоїми молитвами збережи блаженний, непереможний і непохитну від єресі усякої, і нескверний, яко вікопомний.

1 Равенна – нині італійська провінція біля Адріатичного моря.

2 Лев III Исаврянин (717-741); син його Костянтин царював від 741 до 775 року.

3 Сіракузи – одна з перших грецьких колоній на східному березі острів “Сицилії, заснована, за переказами, коринф Янами близько 735 м до Р. X. Нині Італійська провінція.

Житіє святого отця нашого Льва, єпископа Катанського Страждання св. священномуч. Садока, єп. Перської і з ним 128 мучеників Пам’ять святого Агафона, папи Римського

Інші Святі угодники:

Запис на стіні

«Зима закінчується, так успей на санках покататися» Дата за старим стилем: 20 лютого. День пам’яті Лева Катанського, християнського єпископа і святителя, який жив на Сицилії в 8 столітті, в мові російського народу дуже швидко перетворився в день кругляки. Пояснення такої назви знайшлося просте: в цей день востаннє каталися з гірок. При цьому примовляли: «Зима закінчується, так успей на санках покататися». Також пекли круглі колобки-кругляки на пісному маслі. Вони ще називалися кокуркамі. На Лева Катанського треба було більше молитися.

Преподобний Лев Катанский, єпископ ДНІ ПАМ’ЯТІ 5 березня (переходить) ЖИТИЕ ПРЕПОДОБНОГО ЛЕВА, єпископа Катанського

Святий Лев був єпископом в місті Катані, в Сицилії. Він славився добротою і милосердям, християнською любов’ю до жебраків і мандрівникам. Господь удостоїв його дару зцілення від різних хвороб і чудотворення.За часів єпископства святого Лева в Катанах жив чарівник Илиодор, який вражав народ помилковими чудесами. Він колись був християнином, але потім таємно відрікся Спасителя і став служителем диявола. Святитель Лев часто переконував Илиодора відстати від злих справ і звернутися до Бога, але марно. Одного разу Илиодор дійшов до такого зухвальства, що, увійшовши в храм, де єпископ здійснював богослужіння, своїм волхвуванням справив там сум’яття і спокуса, намагаючись влаштувати безчинства. Бачачи народ, навіжений по чаклунського навіюванню, святий Лев зрозумів, що час лагідних умовлянь минув. Він спокійно вийшов з вівтаря і, обв’язавши шию чародія своїм омофором, вивів його з храму на площу. Там він змусив Іліодора зізнатися у всіх злочинах, наказав розвести багаття і без коливань вступив разом з чарівником в вогонь, утримуючи його омофором. Так вони стояли в вогні, поки Илиодор не згорів, а святитель Лев силою Божою залишилася неушкодженою. Це чудо ще за життя прославило преподобного Льва. Коли преподобний помер, при його гробі отримала зцілення кровоточива жінка. Тіло святого було покладено в храмі святої мучениці Лукії, створеному ним самим, а згодом мощі його були перенесені до церкви святителя Мартіна Милостивого, єпископа Турського (пам’ять 12 жовтня).

Див. Також: «Житіє святого отця нашого Льва, єпископа Катанського» у викладі свт. Димитрія Ростовського. https://azbyka.ru/otechnik/Dmitrij_Rostovskij/zhitija ..

Храм Тихвінської ікони Божої Матері в Олексіївському – Тихвинський храм в Олексіївському

Тиждень 28-я по П’ятидесятниці. Великомучениці. Варвари

Преподобний Лев, єпископ Катанский

Тому що як світильника превеликим церква имать всеблаженний, тобі більше сонця сияюще, юже твоїми молитвами збережи блаженний, непереможний і непохитну від єресі усякої, і нескверний, яко вікопомний

Дорогі брати і сестри!

20 лютого по ст.ст. (5 березня за н. Ст.) Свята Православна Церква вшановує пам’ять преподобного Льва, єпископа Катанського, який силою Божою осоромив чародія Илиодора, який набрав на згубний шлях спротиву Христу.

Житійна старообрядницька ікона, 1818 рік

Святитель Димитрій Ростовський, викладаючи житіє святого Лева, пише, що за благочестиве життя, пройшовши необхідні ступені священства, преподобний був зведений на єпископську кафедру сицилійського міста Катана. Виявляючи ревнощі в служінні, владика піклувався про сиріт, убогих, вдів, хворих, дивних, живлячи і одягаючи їх на рахунок церковних маєтків і лікував недуги їх своїми молитвами. За його днів в Катані був якийсь волхв, на ім’я Илиодор. Святий Лев наполегливо переконував чарівника відстати від спілкування з духами злоби і звернутися до Христа. Однак божевільний Илиодор продовжував хизуватися своєю бісівської силою.

Святий Лев і волхв Іліодор

Одного разу чарівник прийшов на службу до святого Льву і став волховать в храмі, зробивши в ньому сум’яття і спокуса. Єпископ Лев, бачачи які чинить неподобства, перейшов від умовлянь до рішучих дій: помолившись, він обв’язавши шию чародія своїм омофором, вивів його з храму на міську площу. Там за його вказівкою розвели велике багаття, в який преподобний зайшов разом з волхвом. Так вони стояли в вогні, поки Илиодор не згорів, а святитель Лев, силою Божою, залишився неушкодженим. Після цього Лев, повернувшись до церкви, докінчив Божественну службу. Доконане диво всіх привело в жах, бо тримаючи в полум’я волхва, сам святитель, не тільки не буде палити в вогні, але навіть вогонь не торкнувся його святительских шат.

Відразу після кончини святого, одна кровоточива жінка торкнулася одра покійного і негайно отримала зцілення. Святе тіло єпископа Льва належало в церкві святої мучениці Лукії, а згодом мощі його були перенесені до церкви святителя Мартіна Милостивого, єпископа Турського. Мощі святого зцілюють різні хвороби та недуги.

Чим же повчально для нас житіє преподобного Льва? Перш за все тим, що в ньому ми бачимо приклад перемоги воїна Христового над темрявою, над духами злоби піднебесних. І ця перемога відбувається не тільки в тому, вічний мир, але і тут, на грішній землі.

З житія святого ми також можемо бачити, що звернувся за допомогою до злій силі божевільний волхв не тільки не переміг він вірний служитель Христа, але сам загинув страшною смертю. І ніякі сили адові не змогли захистити його перед смиренним єпископом. Така, якщо не більше жахлива доля, чекає і всіх тих, хто зраджує свої душі в руки занепалих ангелів. Але найстрашніше те, що їм уготовані вічні муки в царстві темряви і злоби. Преподобний Єфрем Сирин каже:

«Остерігайтеся становити зілля, ворожити, гадати, робити сховища (талісмани) або носити зроблені іншими: це не сховища, але узи».

Господь по своєму людинолюбства попереджає про згубність вступу в спілкування з занепалими духами:

«Не знайдеться між тобою такий віщун, ворожбит, і хто чарівник, і хто чорнокнижник, що викликає духів, чарівник і хто викликає духа померлого; Бо гидота для Господа кожен, хто чинить таке »(Втор. 18, 10-13);

«І душа, що звертається до померлих духів та до чарівників, щоб блудити за ними, то Я зверну лице Моє на ту душу і знищу її з народу її» (Лев. 20, 6).

Свята Церква лікує звертаються до чаклунів і самих чаклунів тривалим відлученням від спілкування з нею. Ті ж з них, хто не відступає від цього божевілля – вивергає від себе. Так, 61-е Правило VI Вселенського собору говорить: «зрадив чарівникам, або іншим подібним, щоб дізнаєтесь від них, що сходять їм відкриття, згідно з колишніми батьківськими про них постановами, та підлягають правилу шестирічної єпитимії. Тієї ж єпитимії піддавати і тих, котрі вимовляють ворожіння про щастя, про долю, а так само і так званих заклиначів, діячів запобіжних талісанов і чаклунів. Закосневающіх же в цьому і не відкидає від таких згубних язичницьких вигадок визначаємо зовсім викидати з Церкви, як священні правила велять ».

Святий Василій Великий в своїх правилах встановлює ( «Третє канонічне послання святого отця нашого Василія, архієпископа Кесарії Каппадокійської, до Амфілохія єпископа Іконійського»):

65. «покаявся в чаклунстві або в отруєнні та проведе в покаянні час, покладене для вбивці, з розподілом, згідним того, як сам себе викрив у кожному гріху»;

72. «Зрадив себе волхвователям або якимось подібним нехай буде під епітимією стільки ж часу, скільки вбивця»;

83. «Волхви і наступні звичаям язичницьким або вводять якихось в будинку свої, заради вишукування чарів і заради очищення, та підлягають правилу шестиріччя: рік та будуть тими, хто плаче, рік – слухають, три роки – припадав, і один так стоять з вірними, – і так да приймуть ».

Однак, незважаючи на всі попередження та церковні накази, в сучасній Росії звернення до різних чаклунів, екстрасенсів, ворожбитів, ворожітелям, звіздарям, «бабок» і «дід» надзвичайно популярно. Про їх «послуги» рясніють оголошення в газетах, на вуличних стовпах і в Інтернеті. Програми з їх участю показують практично по всіх телевізійних каналах. Вони є обов’язковими учасниками популярних шоу, деякі з яких безпосередньо спрямовані на пропаганду цієї гидоти в середовищі наших співгромадян. Звідусіль лунають прогнози різних астрологів. Нам вселяють про існування «сприятливих» і «несприятливих» днів, карму-долі, псування, необхідності дотримання різних прикмет і ін.

Відзначимо, що більшість з так званих «чаклунів» і «віщунів» є звичайними шахраями і шарлатанами. Але серед них, звичайно, зустрічаються і ті, хто віддав свою душу в розпорядження темним силам. Але навіть якщо божевільна людина вдається за допомогою до першої категорії «екстрасенсів», все одно він розлучається не тільки з матеріальними цінностями, але в його серці входить зла сила.Рятівний голос Матері-Церкви про шкоду звернення до магів і астрологів «тоне в морі» реклами їх послуг, нав’язуваної через «прогресивні» і «демократичні» засоби масової інформації. Та й, кажучи чесно, немає бажання у наших співгромадян слухати Святу Церкву. Їм милі божевільні мови технологів від бісів, які наполегливо рекомендують у всіх життєвих труднощах і спокусах вдаватися до допомоги чаклунів. Натовпи людей гублять свої безсмертні душі, несуть останні заощадження в надії отримати зцілення від хвороб або рішення життєвих проблем.

З цього приводу святитель Іоанн Златоуст говорить:

«Нехай будемо ми хворі, краще залишитися хворими, ніж для звільнення від хвороби впасти в нечестя (вдаючись до змов). Демон, якщо і вилікує, більше зашкодить, ніж принесе користі. Доставить користь тілу, яке через трохи неодмінно помре і згниє, а зашкодить безсмертної душі. Якщо іноді по потуранню Божу і зціляють демони (через ворожбу), то таке зцілення буває для випробування вірних, не тому щоб Бог не знав їх, але щоб навчилися не приймати від демонів навіть зцілення »;

«Як торговці невільниками, пропонуючи малим дітям пиріжки, солодкі фрукти тощо, часто ловлять їх такими приманками і позбавляють свободи і навіть самого життя, так точно і чарівники, обіцяючи вилікувати хворобу, позбавляють людину порятунку душі»;

«Добровільно не вдавайтеся до ворожбитів, але якщо вас залучають до цього інші, і тоді не погоджуйтеся … Людина завжди бажає знати невидиме, особливо бажає заздалегідь знати про своїх нещастях, щоб внаслідок несподіванки не впасти в замішання … Але якщо ви будете слухати ворожінням, будете недостойні розташування і милості Божої, і цим приготуєте для себе численні лиха ».

І все-одно багато хрещені християни дивляться передачі про екстрасенсів, стежать за гороскопом, звертаються до ворожок і чаклунів, біоенергетиків і парапсіхолагам, вірять снам і прикметам, носять «обереги» та талісмани. Це безумство масово поширилося в нашому середовищі. Іноді його підтримують і самі «православні», готові розтерзати ближнього за передачу церковної свічки «не тієї рукою», прикладання до ікон після Причастя і ін. «Багатьом з християн, – каже святий Василій Великий, – здається справою нешкідливим слухати тлумачів прийме. Чхнув хто на слові, кажуть: і це має значення. Хто-небудь ззаду назвав мене по імені, нога посковзнулася при виході, зачепилася одяг – все це перешкода. І люди дуже знамениті, які очікують Суддю з небес, холоднокровно впадають в цей згубний порок ». Особливому осуду підлягають ті з нас, хто, перебуваючи в лоні Святої Церкви, дотримується прийме, боїться «псування», відноситься до таїнств магічно (формально), не намагаючись проникнути в їхній духовний сенс.

Брати і сестри! Поки ще є час, залишимо згубний спілкування з провісниками і ворожками, вручимо своє життя Господу і, наслідуючи приклад преподобного Льва, будемо прагнути за допомогою до Христа, Його Пречистої Матері, Зімніть архангелів і ангелів і всіх святих.

Молитвами преподобного отця нашого Льва, єпископа Катанського, Господи Ісусе Христе, Сину Божий, помилуй нас, амінь.