Про молитву

Про молитву

Доброго дня! Скажіть, будь ласка, чи можна читати біблію сидячи, а ще акафісти і деякі молитви? У мене старий заповіт і Новий Заповіт і ще інше в одній книзі, тому вона дуже товста і тяжелая.Еслі покласти на стіл і стояти, то я не бачу зі столу, хоча і в очках.Может бути це в якійсь мірі не зовсім серйозне питання, але для мене це важно.Благодарю Вас!

Для будь-якого православного християнина буде дуже корисним щоденне читання Біблії. Читати можна і не по одному розділу, але найважливіше читати Святе Письмо як можна частіше і уважніше. Перед читанням помолитися, просячи Господа благословити Вас на читання Слова Його і наставити Вас в правильному розумінні Слова і допомогти застосувати Слово в житті. Добре читати з тлумаченнями, щоб правильно зрозуміти прочитане. Читати стоячи або сидячи – як Вам зручніше, але не в якому разі лежачи. Найголовніше, щоб Слово сеялось в Вашу душу.

Неодмінно читання має бути побожним і зосередженим: не можна поєднувати читання Святого Письма з музикою, телебаченням, їжею, розмовами. Книгу потрібно дотримуватися в чистоті і охайності. Перед читанням і після нього хоча б і коротко але помолитися (можна і про себе).

1. Оскільки воно є дорогою Божий дар, має читати або слухати його з благоговінням, полюванням і ретельністю.

3. Приховати його в серце як скарб, зберігати і навчатися в ньому день і ніч (Пс.1, 2) і так живити їм душу, як тіло – хлібом.

Бо як світильник без масла, так і віра без слова Божого згасає.

“Віра від слухання, а слухання через Слово Христове” (Рим. 10, 17).

5. Не дивитися на інших, що вони роблять, але триматися єдиного слова Божого; бо з кожним днем ​​віра і любов зменшується у людях і множаться спокуси, хто вагається серце наше.

6. І починати читати і закінчувати читання личить з молитвою. Початківцю читати або слухати можна молитися так: “відкрий очі мої і зрозумію чуда закону Твого” (Пс. 118, 18) або “Господи Ісусе Христе, Сину Божий! Відкрий мій розум разумети святе Твоє слово, якоже апостолом Твоїм розкрилося єси”.

7. Закінчивши читання або слухання, має дякувати милосердного Бога, що благоволив нам запалити цей світильник істини “.

Домашнє читання Євангелія можна випереджати наступної молитвою:

Господи, Ісусе Христе, Боже мій, словесами Божественного Євангелія Твого пролий благодать Твою в серце моє до винищення пристрастей і гріхів моїх і даруй мені силу до виправлення в ім’я Отця і Сина і Святого Духа. Амінь.

Молитва – одна з найважливіших складових життя православної людини. Акафіст – молитовне вихваляння, що починається і закінчується за статутом, тобто також – з молитвою.

Як правильно читати Акафіст

Ще з давніх часів у православному світі вдавалися до допомоги Божої, Богоматері, святих, або з нагоди церковного свята. Для цього християни склали спеціальне молитовне правило, хвалебний гімн – акафіст. Існує і особливий порядок його прочитання. Сьогодні можна замовити його в будь-якому діючому храмі (подати записку за здоров’я, яку прочитає священик). Однак, іноді віруючі хочуть, крім загальної церковної молитви, зробити особливу молитву у себе вдома. Саме акафіст можна читати дома, без участі священнослужителів. Останні, часто навіть рекомендують своїм парафіянам і духовним чадам читати дома той чи інший акафіст.

Як часто буває, не у всіх є духівник. І запитати про правило читання акафісту будинку – просто фізично немає у кого. А питань багато. Наприклад, що читати перед акафістом і чи потрібно це взагалі? Так ось те, що потрібно знати: існує встановлене Церквою правило для читання акафісту. Це молитви перед читанням самого акафісту і по його закінченні. Предковічних молитви перед акафістом зазвичай читають стоячи, як і сам акафіст. Адже в перекладі з грецької мови, акафіст – це «спів НЕ сідаючи». Але якщо людині, з причини поганого самопочуття, важко стояти на ногах – можна і сісти.

До того ж, акафіст – досить таки тривалий молитовне вихваляння. І у багатьох може виникнути питання – навіщо потрібні ще й початкові молитви перед читанням акафісту. Чи не досить його самого? Однак, молитви перед акафістом благодійно позначаються на молящемся. Людина налаштовується на тривалу, уважну молитву серця. Він ніби розминається, розпалює своє серце славослів’ям Бога. Але ж тільки тоді Господь і святі чують нас, коли ми звертаємося щиро, від усього серця і з щирою вірою, а не механічно бурмочучи під ніс сухий текст. Таке стосується не буде почуто понад, а можливо навіть буде покарання. Молитва – та, що від серця, а не на устах.

Предковічних молитва служить передчуттям радості. Адже не дарма ж кожен акафіст виконаний словами «Радуйся …». Бог і святі радіють, дивлячись на того, хто молиться. І нам варто, завжди радіти. Акафіст і молитви його супутні – це хвалебні прославляння, слова сердечної радості.

Ще одним важливим моментом перед читанням акафісту є те, що потрібно упорядкувати свої думки, відволіктися від усього земного. Відсікати всі, хто входить і порушують молитву думки. Адже вони від лукавого, який хоче перешкодити вам читати акафіст і славити Бога і святих Його.

Можливо також прочитання акафісту спільно – колективно, всією сім’єю. Спільна молитва має виняткову силу. Адже кожен молиться в свою міру, в залежності від свого духовного досвіду і від серця. Рекомендують попередньо взяти благословення у священика на домашнє його прочитання. Це потрібно для того, щоб уникнути всіляких спокус і підступів диявола. Також священик може порадити, якому святому або якої ікони Богоматері читати акафіст в тій чи іншій ситуації. До того ж, у православних християн, будь-яку справу має починатися з молитви і благословення.

Головне, щоб усі присутні розуміли важливість молитовного правила. Щоб був мир і прощення ближніх, особливо тих, хто молиться разом. Щоб намагалися перейнятися, віддати Богові своє серце. А саме цього прагне Господь. Тоді Він відповідає на наші молитви, спів акафістів і псалмів, допомагає в наших потребах.

За якими днями потрібно співати Акафісти

Акафісти співають Господу, Матері Божої, святим. При цьому молитви перед читанням акафісту, скажімо, як Миколі Чудотворцю, так і іншим святим будуть ідентичні. Тобто незмінні. Самі ж акафісти, однакові за своєю структурою, але різні за змістом.

Якщо припадає за календарем велике церковне свято – можна читати акафіст з цього приводу. Не забуваючи при цьому прочитати предначінательного молитви. Якщо свята немає, то зазвичай читають акафісти по днях їх небесних покровителів:

  • У понеділок – Небесним силам безтілесним (Ангелу Хранителю або Архангела Михаїла);
  • У вівторок – св. Іоанна Предтечі;
  • У середу – Ісуса найсолодшої (є в звичайну православну молитовнику);
  • У четвер – св. Миколі Чудотворцю (також є в молитовнику);
  • У п’ятницю – Животворящого Хреста Господнього;
  • У суботу – Божої Матері (мається на сторінках молитовника);
  • У неділю – Світлого Воскресіння Господа нашого, Ісуса Христа.

Однак, якщо ви хочете прочитати акафіст іншому святому, або іконі – читайте те, що вам до душі. Адже це найважливіше – щоб молитва йшла від щирого серця і серця. Іноді навіть священики благословляють читати один акафіст, скажімо по одному разу, кожен день. На продовженні сорока днів. Повторимо, що для цього потрібно брати благословення.

Читання акафістів можна поєднувати з щоденним правилом. Таким як ранкові молитви, або молитви на сон грядущий. Вони є в кожному православному молитовнику. Тобто, не потрібно додавати до цього правила ще й предначінальние молитви. А в разі, коли ви читаєте акафіст окремо, що не поєднуючи з ранковими або вечірніми молитвами, потрібно прочитати ще і такі молитви перед читанням самого акафісту:

Боже, будь милостивий до мене грішного. (Поклен н)
Боже, очисти мене грішного і помилуй мене. (Уклін)
Створюючи мене, Господи, помилуй мя. (Уклін)
Без числа згрішив, Господи, прости мене. (Уклін)
Володарка моя, Пресвятая Богородице, спаси мене грішного. (Уклін)
Ангелі, зберігачу мій, від усякого зла збережи мене. (Уклін)
Святий апостола (або мученику, або преподобний отче, їм я) моли Бога за мене. (Уклін)

Акафіст потрібно читати також уважно, не поспішаючи і концентруючись розумом і серцем на його розумінні. І на завершення потрібно прочитати молитви після читання акафісту. Вони так само, як і предначінальние, є в православному молитовнику.

Не варто нехтувати молитовним правилом. Воно досить не складне. І при цьому дозволить тому, хто молиться налаштуватися на молитовний лад, з благоговінням прочитати акафіст. А адже після його щирого прочитання відбулося і продовжує відбуватися стільки чудес в житті віруючих! Акафіст – ліки в дні скорботи і зневіри, а також усладітельное вигук у дні душевної радості.

Молитва перед читанням акафісту – як і навіщо читати was last modified: Октябрь 24th 2017 by Bogolub

На питання, присвячені особистому молитовному правилу християнина, відповідає настоятель Свято-Троїцького собору Саратова ігумен Пахомій (брусків)

Молитва – це вільний обіг душі людини до Бога. Як співвіднести цю свободу з обов’язком читати правило навіть тоді, коли робити цього явно не хочеться?

Свобода – це не вседозволеність. Людина так влаштована, що якщо він собі дозволяє послаблення, повертатися до свого попереднього стану буває дуже важко. У житійної літератури зустрічається маса прикладів, коли подвижники залишали своє молитовне правило заради надання любові прийшли братам. Таким чином, вони заповідь любові ставили вище свого молитовного правила. Але слід пам’ятати, що ці люди досягли надзвичайних висот духовного життя, невпинно перебували в молитві. Коли ж ми відчуваємо, що не хочемо молитися, це банальне спокуса, а не прояв волі.

Правило підтримує людини в духовно розвиненому стані, воно не повинно залежати від миттєвого настрою. Якщо людина залишає молитовне правило, він дуже швидко приходить в розслаблення.

Крім того, слід пам’ятати, що коли людина спілкується з Богом, між ними завжди прагне стати ворог нашого спасіння. І не дозволяти йому це зробити не є обмеженням свободи особистості.

В який момент часу потрібно читати ранкове і вечірнє правило?

Про це чітко і ясно написано в будь-якому православному молитовнику: “Воставшая від сну, перш будь-якого іншого справи, стань побожно перед Всевидячим Богом і, здійснюючи хресне знамення, вимови.”. Крім того, сам сенс молитов говорить нам про те, що ранкові молитви читаються на самому початку дня, коли розум людини не зайнятий ще ніякими думками. А вечірні молитви слід читати на сон грядущим, після всяких справ. У цих молитвах сон порівнюється зі смертю, ліжко – зі смертним одром. І дивно, поговоривши про смерть, піти дивитися телевізор або спілкуватися з родичами.

Будь-яке молитовне правило будується на досвіді Церкви, до якого ми повинні прислухатися. Ці правила не порушують людської свободи, а допомагають отримати максимальну духовну користь. Звичайно, з будь-якого правила можуть бути винятки, засновані на якихось непередбачених обставин.

Що ще, крім ранкових і вечірніх молитов, може входити в молитовне правило мирянина?

На початок мирянина можуть входити досить різноманітні молитви і чинопослідування. Це можуть бути різні канони, акафісти, читання Святого Письма або Псалтиря, поклони, Ісусова молитва. Крім того, в правило повинно входити короткий або більш докладний поминання за здоров’я та за упокій близьких. У монастирській практиці існує звичай включати в правило читання святоотецької літератури. Але перш ніж додати щось до свого молитовного правила, потрібно добре подумати, порадитися зі священиком, оцінити свої сили.Адже правило читається незалежно від настрою, втоми, інших серцевих рухів. А якщо людина пообіцяв щось Богу, це потрібно обов’язково виконувати. Святі отці кажуть: нехай правило буде невеликим, але постійним. При цьому молитися потрібно від усього серця.

Чи може людина сама, без благословення почати читати канони, акафісти на додаток до молитовного правила?

Звичайно, може. Але якщо він не просто прочитав молитву за прагненню серця, а збільшує тим самим своє постійне молитовне правило, краще запитати благословення у духівника. Священик поглядом зі сторони оцінить його стан правильно: на користь чи буде йому подібне збільшення. Якщо християнин регулярно сповідається, стежить за своїм внутрішнім життям, подібна зміна в його правилі, так чи інакше, позначиться на його духовному житті.

Але це можливо, коли у людини є духівник. Якщо духівника немає, і він сам вирішив щось додати до свого правилом, все-таки краще порадитися на черговий сповіді.

У дні, коли служба триває всю ніч, і християни не сплять, чи потрібно читати вечірні та ранкові молитви?

Ми не прив’язуємо ранкове і вечірнє правило до певного часу. Однак було б неправильно вечірні молитви читати вранці, а ранкові – ввечері. Ми не повинні фарисейски ставитися до правилу і читати його будь-що-будь, ігноруючи сенс молитов. Якщо ви не збираєтеся спати, навіщо просити благословення Боже на сон? Можна замінити ранковий або вечірній правило іншими молитвами або читанням Євангелія.

Чи можна жінці вдома читати молитовне правило з непокритою головою?

– Я думаю, що жінці краще здійснювати молитовне правило в хустці. Це виховує в ній смирення і показує її послух Церкви. Адже зі Святого Письма ми дізнаємося, що дружина покриває голову не для оточуючих, а для Ангелів (1 Кор. 11,10). Це питання особистого благочестя. Звичайно, Богу все одно, в хустці або без нього ви встаєте на молитву, але це важливо для вас.

Яким чином читаються канони і послідовність до святого Причастя: в один день напередодні або можна розділити їх читання на кілька днів?

– Не можна підходити до виконання молитовного правила формально. Свої відносини з Богом людина повинна вибудовувати сам, виходячи з молитовної підготовки, здоров’я, вільного часу, практики спілкування з духівником.

Сьогодні склалася традиція при підготовці до Причастя читати три канону: Господу, Богородиці та Ангелу Хранителю, акафіст Спасителю або Богородиці, послідовність до святого Причастя. Я думаю, що краще прочитати все правило в один день напередодні Причастя. Але якщо важко, можна розподілити і на три дні.

Найчастіше друзі, знайомі запитують, як підготуватися до Причастя, як читати Псалтир? Що їм відповідати нам, мирянам?

– Відповідати потрібно те, що точно знаєш сам. Не можна брати на себе відповідальність щось строго обов’язково наказувати іншому або говорити те, в чому не впевнений. При відповіді потрібно керуватися загальнопоширеною традицією церковного життя сьогоднішнього дня. Якщо немає особистого досвіду, потрібно вдатися до досвіду Церкви, святих отців. А якщо задали питання, відповідь на який вам невідомий, потрібно порадити звернутися до священика або святоотеческим творінь.

Прочитала переклад деяких молитов на російську мову. Виявляється, раніше я вкладала в них зовсім інший сенс. Чи потрібно прагнути до єдиного розуміння, читати переклади або можна розуміти молитви так, як підказує серце?

Молитви слід розуміти так, як вони написані. Можна провести аналогію зі звичайною літературою. Ми читаємо твір, розуміємо його по-своєму. Але завжди цікаво дізнатися, який сенс в цей твір вкладав сам автор. Також і текст молитви. У кожну з них автор вклав особливий зміст. Адже ми ж не змова читаємо, а звертаємося до Бога з певним проханням або славослів’ям.Можна згадати слова апостола Павла про те, що п’ять слів зрозумілих сказати зрозумілою говіркою, ніж тисячу незрозумілою (1 Кор. 14, 19). До того ж авторами більшості православних молитов є святі подвижники, прославлені Церквою.

Як ставитися до сучасних молитвам? Чи можна читати все, що пишуть в молитвословах, або віддавати перевагу більш древні?

– Особисто мене більше чіпають слова давніших канонів, стихир. Вони здаються мені більш глибокими і проникливими. Але багатьом людям подобаються і сучасні акафісти за їх простоту.

Якщо Церква прийняла молитви, ставитися до них потрібно з благоговінням, повагою і спробувати знайти для себе користь. Але розуміти, що деякі сучасні молитви за своїм змістом не настільки високої якості, як молитви, складені стародавніми подвижниками.

Коли людина пише молитву для масового споживання, він повинен розуміти, яку відповідальність на себе бере. Він повинен володіти молитовним досвідом, але при цьому бути і добре освіченою. Всі тексти, які пропонуються сучасними творцями молитов, повинні піддаватися редагуванню, проходити строгий відбір.

Що важливіше – дочитати правило будинку або прийти вчасно на службу?

– Піти на службу. Якщо людина зібрався в храм, то на першому місці повинна бути громадська молитва. Хоча батьки порівнювали громадську і домашню молитву з двома крилами птиці. Як птах не може летіти з одним крилом, так і людина. Якщо він не буде молитися вдома, а тільки ходити в храм, то, швидше за все, молитва не піде у нього і в храмі. Адже у нього немає досвіду особистого спілкування з Богом. Якщо людина молиться тільки вдома, але в храм не ходить, значить, у нього немає розуміння того, що таке Церква. А без Церкви немає порятунку.

Чим мирянин може при необхідності замінити службу вдома?

Сьогодні видається велика кількість богослужбової літератури, різних молитвословів. Якщо мирянин не може бути присутнім на службі, він може по Канонник прочитати і ранкову, і вечірню служби, і обедніцу.

Чи можна читати правило сидячи?

Апостол Павло пише: “Все мені можна, та не все на пожиток” (1 Кор. 6, 12). Втомився або хворієш – можна сісти в Церкві, при читанні домашнього правила. Але слід розуміти, що при цьому керуєшся: болем, яка заважає молитися, чи лінню. Якщо альтернативою читання молитви сидячи є її повна відсутність, звичайно, краще читати сидячи. Якщо людина тяжко хворий, можна навіть і лежачи. Але якщо він просто втомився або його поборює лінь, потрібно побороти себе і вставати. Під час богослужінь Статут регламентує, коли можна стояти або сидіти. Наприклад, читання Євангелія, акафісти ми слухаємо стоячи, а під час читання кафизм, седальнов, повчань сідаємо.